Dvärgvädur

Den första tiden.

 

För att din kanin ska vara glad och må bra måste du se till att ta hand om den ordentligt.

 

Det är viktigt att låta kaninen bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Lämna den ifred i buren till att börja med, så känner den sig snart hemma.

 

Ifall du inte är van att handskas med kaniner, kan du sitta på golvet och hålla kaninen i famnen. Då behöver du inte vara rädd för att tappa den, ifall den sprattlar.

 

Om du vill att din kanin ska bli tam är det viktigt att du håller på mycket med den varje dag. Lättaste sättet att få din kanin tam är helt enkelt att handskas lugnt och försiktigt med den. Hastiga rörelser och höga ljud skrämmer kaninen och den blir stressad och nervös. Klappa den försiktigt och försök att vänja den vid att bli buren.

Många kaniner avskyr att bli upplyfta därför är det viktigt att man vänjer kaninen vid detta redan när den är liten. En unge är lättare att handskas med än en stor kanin. Lyft den ofta, men korta stunder. Lär den att den inte ska sparka med bakbenen. Börjar den sprattla är det bara att hålla i den tills kaninen lugnat ner sig, sen kan du prata lugnt med den och klappa den försiktigt. Sätt ner den på golvet igen när den slappnat av.

 

 

Ge din kanin mat ur handen så den vänjer sig vid din lukt. Är du snäll mot din kanin och behandlar den med respekt kommer den snabbt fatta tycke för dig och bli tam och lydig.

Skrik aldrig på din kanin och straffa den aldrig! Du ska heller aldrig jaga den, inte ens när du ska ta upp den. Närma dig din kanin lugnt och stilla eller vänta tills den kommer fram till dig.

 

Kaniner som sitter i bur större delen av dagen tenderar att lätt bli överviktiga, se till att din kanin får ordentligt med motion. Ta ut din kanin och låt den springa fritt så ofta du kan, om din kanin står inne är det bra om du tar ut din kanin utomhus då och då. En timme om dagen brukar man säga att man ska hålla på med sin kanin. 3 gånger om dagen i 20 minuter räknar man då, men kan du hålla på med din kanin 5 gånger om dagen och 30 minuter åt gången är det ju bättre och din kanin tenderar att bli tamare. Kaniner vill dock vila och ta det lugnt ganska mycket på dagarna, så när din kanin lägger sig ner ska du inte ta upp den. Respektera att den behöver ta en paus och vill vila sig ett tag.

 

 

för att din kanin ska få ett bra, långt och lyckligt liv är det viktigt att du sköter om den ordentligt. Ge din kanin bra mat, mycket motion och mängder med kärlek!

 

Utfodring

 

En bra kost till en kanin utgörs till allra största delen utav hö. Kaninen ska äta minst 80% hö. Hö måste alltid finnas i obegränsad mängd men det räcker inte att bara se till att hö alltid fylls på. Man måste dessutom vara mycket restriktiv med att ge andra fodermedel eftersom kaninen kommer att favorisera den godare maten och äter för mycket av godsakerna om den får möjlighet att välja själv.

Det vanligaste torrfoder som säljs till kaniner utgörs av pellets och gnagar/kaninblandningar av olika slag. De olika blandningarna där det ingår säd, frön, majs och cornflakesliknande produkter är mycket dålig mat och bör inte ges alls! Den är alldeles för fet och lättuggad samt kalcium-och fiberfattig.

Pellets av god kvalité och hög fiberhalt (minst 18%, gärna mer) kan ges i begränsade mängder men kan även uteslutas helt. Vill man tvunget utfodra med pellets bör man inte ge mer än ca 1/2deciliter per dag till en dvärgvädur.

 

Som komplement till hö är den bästa födan bladgrönt av olika slag. Helst ska man variera så mycket som möjligt och försöka få med tre olika sorter varje dag. Tillgången på färska bladgrönsaker kan vara sämre på vintern men på sommaren kan man plocka mycket utomhus. Några exempel på bra bladgrönt är gräs, maskrosor och annat ogräs, kvistar från fruktträd att gnaga på. blad från fruktträd och andra vanliga lövträd, sallader av det mörka, lite grövre slaget, blaster från olika rotfrukter, Tänk på att morotsblasten är godare och nyttigare för kaninen än själva moroten. Kaniner är mycket känsliga för foderbyte och allt nytt foder ska vänjas in långsamt. Det gäller särskilt det första gröna som serveras på våren. Börja med ett maskrosblad första dagen, och öka sedan mängden försiktigt. När kaninen väl har vant sig kan man ge i stora mängder.

 

 

 

En viktig del av kosten till en kanin är dessutom den egenproducerade nattavföringen som kaninen äter direkt från analöppningen. Dessa små ”pluttar” med ett lite druvklaseliknande och blankt utseende, kommer från blindtarmen och innehåller för kaninen viktiga vitaminer och näringsämnen. Det kan tyckas oaptitligt att kaninen äter sin egen avföring men dessa små ”vitaminbomber” är av största vikt för kaninens hälsa.

 

 

 

 

 

 

BUR

Först måste du bestämma dig för om du vill ha din kanin inomhus eller utomhus. I vilket fall bör buren vara rymlig och lättstädat.

En bur som står utomhus ska stå minst 50 cm ovanför marken.

Den ska stå skyddad från sol och blåst och ha ett tak som tål regn

Det finns lagstadgade minimimått för kaninburar. För stor kan buren aldrig bli. Har man en kanin som väger max 3 kg måste buren vara minst 100 x 50 cm.

 

Kaninen måste dessutom ha ett hus, som den kan krypa in i om den vill gömma sig. Och en sittbräda för att komma upp en bit från bur botten. Har man ett kaninhus med platt tak så fungerar taket utmärkt som sittbräda. Lite aktivitetsleksaker kan också vara på sin plats, t.ex. färska grenar att gnaga på eller en foderboll.

 

Vacinaton

Där kaniner finns i naturen kan det förekomma utbrott av två mycket farliga virussjukdomar. Den ena kallas Myxomatos och den andra RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease). Båda kallas kaninpest men egentligen är det Myxomatos som är den ”riktiga” kaninpesten. Eftersom det handlar om virussjukdomar finns ingen behandling om djuret blivit smittat. Man kan dock vaccinera mot båda sjukdomarna för att förebygga sjukdomsutbrott.

man bör vaccinera sin kanin regelbundet.

 

 

GNAGMATERIAL - TÄNDER

Kaniner ska ha något att gnaga på   (t.ex) fruktgren. Att gnaga är viktigt för kaninen ska kunna sköta sina tänder, matsmältning och att gnaga ger sysselsättning. En bit hårdbröd ibland uppskattar den också. Titta regelbundet på kaninens tänder så att allt ser bra ut. För långa tänder är ett tecken på att något är fel. Kaniner ska ha överbett. De övre tänderna ska var ovanpå de undre.

 

 

 

KLIPPA KLOR

Klipp klorna en gång i månaden eller vid behov med en speciell tång. (hund och kattklotång går bra.)

 

 

 

 

 

 

 

Om du sköter om din kanin ordentligt så kommer du att få en underbar kompis under många år.

 

Hälsningar Wickeds uppfödning