Campbells dvärghamster

Campbells är den största dvärghamster arten som hålls i fångenskap. Den är mellan 9 och 12 cm lång och väger mellan 60 och 80 gram

Dvärghamstrar är aktiva, nyfikna djur som tycker om att röra på sig. I det vilda gräver hamstrar långa tunnlar i marken där de tillbringar mycket av sin vakna tid. Det är därför viktigt att hamstern har minst 5cm djupt bottenmaterial att gräva i, ett hjul där den får utlopp för sitt behov av att springa, samt tunnlar av olika slag i buren.

Förslag på bottenmaterial kan vara: kutterspån papperspellets, alspån, aspflis, torvströ eller torvmix.

Ett springhjul bör vara så stort att hamstern kan springa raklång i hjulet. Om den springer med böjt huvud så får den lätt ryggproblem så som diskbrock. Hjulet bör också ha en täckt springyta och inte öppna springor för då kan hamstern fastna med benen. Rekommendationen är en springplatta.

                                  

Tunnlar till hamstern kan bestå av många olika saker. Man kan ha tunnlar av trä eller papper. Vanliga toarullar fungerar utmärkt och är dessutom lätta att byta ut vid städningen.

Hamstern ska också ha ett hus och huset ska helst inte ha någon botten, så att hamstern kan gräva och göra bo i bottenmaterialet. Lägg gärna in lite rivet toapapper i huset som hamstern kan boa med. Bomull och så kallat hamstervadd bör undvikas för hamstern kan lätt fastna med fötterna i vadden och helt förlora blodcirkulationen till sina ben. Viktigt att tänka på är att det bör finnas lika många hus/sovplatser som det finns hamstrar i buren.

 

 

 Någon dag i veckan kan man sätta in en skål med finkornig sand till hamstern. Hamstern tvättar sin päls genom att rulla sig i sanden, den så kallat sandbadar.

 

Hamstern har en doftkörtel mitt på magen. Den använder hamstern till att lämna doftspår, till exempel för att markera sitt revir eller för att kunna hitta tillbaka till sitt bo. Ibland så utsöndrar doftkörteln ett sekret och detta är helt normalt. Däremot så kan det hända att doftkörteln blir smutsig eller inflammerad. Då kan man använda lite väteperoxid för att försiktigt rengöra den. Om körteln är väldigt inflammerad bör man uppsöka veterinär.

Dvärghamstrar går lätt att få tama och trevliga om man bara pysslar med dem en stund varje dag.  De ska behandlas vänligt och hänsynsfullt. Om man överraskar hamstern, skrämmer den eller på något sätt får den att känna sig hotad, så försvarar den sig genom att bitas. Om man till exempel petar en sovande hamster på ryggen så vänder den sig om och bits av ren reflex. Hamstrar som hanteras ofta från det att de är ungar blir vanligen lugna och stabila djur som sällan bits. Men tänk på att även en lugn hamster kan bitas om den överraskas eller skräms.

En hamster som är van att få komma ut ur buren för att få springa fritt på golvet eller i en lekhage, kommer gärna själv fram till buröppningen och klättrar självmant ut i handen när du öppnar.

Om hamstern inte kommer självmant så kan man kupa båda sina händer runt hamstern och lyfta upp den ur buren.En hamster som vaktar sitt revir kan du plocka ut ur buren genom att locka in den i någon behållare och när den sen är på neutralmark brukar det gå bra att hålla den i händerna.

Tänk på att hamstrar kan hoppa, och det går snabbt, så sitt gärna ner när du umgås med din hamster då en hamster kan skada sig mycket svårt och till och med avlida vid ett fall från midjehöjd.

Buren och inredningen ska noga rengöras vid städning. Hur ofta man behöver städa beror på hur stor buren är och hur många hamstrar som bor i den. Glöm inte att rengöra matskål och vattenflaska. Pipen på vattenflaskan bör rengöras noggrant varje dag.

Hamstern är en allätare som i naturen lever på växter frön och insekter det är därför viktigt att den får i sig rätt näringsämnen även i fångenskap. Att rekommendera är ett hamsterpellets med en proteinhalt på 15-20 % och även någon torkad mjölmask då och då. Fröblandningarna som säljs i affärerna är inte att rekommendera då hamstern får en möjlighet att bara välja de goda bitarna vilket leder till att hamstern lätt blir överviktig. Du kan däremot ge hamstern av olika grönsaker som tillexempel broccoli, gurka, kål, sallad, persilja, ärtor, blomkål och maskrosblad.

Undvik att ge hamstern: majs, tomat, morötter paprika, avokado, citrusfrukter eller stenfrukter.

 

GE ALDRIG HAMSTERN FRUKT!

Hamstrar är mycket känsliga för socker och utvecklar lätt diabetes.

 

En hamster fyller kindpåsarna med mat som den sen lagrar på olika ställen i buren. Därför verkar det ofta som om hamstern ätit betydligt mycket mer mat än vad den egentligen har. Egentligen så äter hamstern ca 12 gram mat per dygn.

På grund av att hamstrar gömmer maten som den får så gäller det att ha extra koll när den fått färsk mat, så att man rensar bort maten innan den möglar i buren.

Vatten till hamstern kan man ge med vattenflaska det är det mest hygieniska sättet och minskar risken för förorening i vattnet. Se bara till att mynningen på flaskan är i höjd så att hamstern når att dricka ur den. En hamster dricker ca 10 ml per 100gram kroppsvikt på ett dygn och trots att vattenflaskan rymmer så mycket mer vatten så ska vattnet bytas ut dagligen.

 

Hamstern kommer alltid att undersöka möjligheten att ta sig ut från sin bur eller lekhage så kolla alltid att det är helt rymningsäkert.

Om hamstern trots allt skulle rymma så stäng alla dörrar. Lägg ut något gott i varje rum och se från vilket rum det försvunnit på natten. Ställer man fram buren brukar hamstern klättra in i den och lägga sig i sitt hus för att sova på morgonen.

Om man är förkyld ska man tvätta händerna noga innan man är vid sin hamster. Man ska helst inte ta i hamstern. Eller nysa i närheten av den. Hamstern kan bli smittad av människors förkylning även utveckla lunginflammation.

I buren bör hamstern ha något att gnaga på, t. ex en liten gren från ett fruktträd, eller en äggkartong. Finns det inget till hamstern att gnaga på så kommer den börja gnaga på inredningen i buren och tänderna kan växa sig alldeles för långa och skapa stort obehag och smärta för hamstern.

Kul fakta här är att hamsterns tänder är gulfärgade för allt järn de har i tänderna för att de ska vara så starka. Och käken på undersidan sitter löst så att hamstern kan använda den som en saxfunktion.

Om man ställer in något i buren som hamstern kan skrapa klorna emot så behöver man i regel inte klippa klorna på den. Skulle klorna bli för långa så klipp med en sax där du är säker på att du ser vad du gör. Hamstern har väldigt små klor.

 

Lycka till med din hamster och kom ihåg att ge den mängder med kärlek

 

                  Hälsningar: Wickeds uppfödning.